17 mayo, 2022

Lo Lloch de Xilet

Portal de Historia de Gilet – Kike Soriano Gómez – Cronista Oficial de Gilet

Professions de Gilet (I) – Els Picapedrers i La Cantera de Fabre

2 minutos de lectura

Laboriosos i primitius marges de pedra, humils corralisses, palaus i casones senyorials, règies esglésies o monumentals catedrals, tots tenen com a denominador comú un ofici tradicional hui dia pràcticament extingit, dur i sacrificat, el del picapedrer.

Els picapedrers, també anomenats mestres de cases, eren els artesans que es dedicaven a treballar la pedra per a la construcció, modelant la roca amb les seues mans, un martell, alguns punxons i molta, molta traça.

Forn dels Banys - MorvedreFelix Durà Durà, natural de Moncada vingué a Gilet sobre els anys de 1800. Es casà amb Francisca Pau Galve de Petrés. Foren una família de tradició picapedrera. Gerónimo Aznar Villaroya, terratinent natural de Morvedre fou també del gremi dels picapedrers. Els fills de Felix Durà (Mariano, Felix, Bernardo i Luis Durà Pau) enrajolaren el Forn dels Banys de Morvedre propietat del Marqués de La Scala en 1832.

El procés de treball comença amb l’extracció de la pedra a les pedreres, la despesa dels blocs, el seu aplantillat, per finalment procedir a solcar els sillars o carreus.

Este procés consta de quatre fases, intervenint en cadascuna diferents artesans: extracció del material, realitzat pel cabuquer, seguint la veta, o bri, amb falques, marró, barra i escaig de recalar; trossejat del bloc de pedra, realitzat per l’entallador, emprant falques, bec, mandarria i esquadra; regular les formes idònies, realitzat pel picapedrer, encarregant-se també de dissenyar l’esbós a mida natural oa escala; acabat final, realitzat pel tallista, incloent de vegades detalls decoratius.

cantera fabre2La nomenada Cantera de Fabre ve pel nom per el seu propietari Nicolás Fabre Esparane que era francès i s´instalà en Gilet pels mateixos anys que la resta de picapedrers per fer una explotació. Nicolás es casà amb Paula Calvo i tingué un fill qui va ser l’últim propietari de la família, Marcos Fabre Calvo qui es casà amb Catalina Salvador Blasco desconeguent a dia de hui si varen tindre descendència.

Situada entre les montanyes de La Creu i La Penya, té la seua entrada a la part dreta del Camí Convent. Segur que molts han llegit el cartell però no saben on porta o el perquè del seu nom. Un dels gremis mes comuns al poble a banda dels granerers, carboners i llauradors, fou la dels picapedrers.

Más historias

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Copyright © Todos los derechos reservados. | Newsphere por AF themes.

This site is protected by wp-copyrightpro.com