17 mayo, 2022

Lo Lloch de Xilet

Portal de Historia de Gilet – Kike Soriano Gómez – Cronista Oficial de Gilet

Personatges de Gilet (II) – El pare Gil Sendra Gil

2 minutos de lectura

El pare Gil Sendra Gil va nàixer a Pego l´any 1906. Estudià humanitats a Benissa. Al seminari meno

r de Pego es va formar també com a music. Tocava la Tuba. El seu noviciat el va clausurar al convent de Sant Esperit a Gilet des de l´any 1920  fins l´any 1923 on passà a Ontinyent i Cocentaina per formar-se en filosofia i teologia al Col·legi de la Compcepció. Cursà com a mestre de xiquets als pobles de Carcaixent, Ontinyent i Teruel. El colp d´Estat i posterior Guerra Civil li va sorprendre a la ciutat de Teruel.

El 15 de desembre de 1937 començà la famosa Batalla de Teruel.  El 7 de gener el coronel nacional entregà la plaça als republicans. El mateix dia, 7 hores abans, varen ocórrer uns fets ignorats que estan relatats als llibre El Cerco de Teruel del pare Gil Sendra.  Des de la zona nacional el coronel Rey D´Harcourt, (Qui el pare Gil Sendra el va acusar de vil traïció i de

imbècil covardia d´un villà) ordenà la evacuació a la zona republicana mitjançant la Creu Roja Internacional.

Però un grup de cent persones encapçalades pel pare Gil Sendra decidiren no rendir-se i creuar el camp de batalla i tornar a la zona nacional eixa mateixa vesprada. Eixe dia els termòmetres marcaven 16 graus baix cero. Es reuniren al Arxiu de la Comandància Militar i des d´alli pasaren al Hotel Aragón. L´edifici estava enderrocat i ple de cascots.

Desprès de la guerra estudià pintura a la Escola de belles Arts  de San Carles a Valencia. Va profunditzar molt en paisatge i retrats, despres d´estar al Convent de Saragosa des de l´any 1952 fins al 1955 com a Guardià, tornà a Valencia al Convent de Sant Llorenç. Alli va morir el 10 de decembre de 1965 amb 59 anys.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Copyright © Todos los derechos reservados. | Newsphere por AF themes.

This site is protected by wp-copyrightpro.com