17 mayo, 2022

Lo Lloch de Xilet

Portal de Historia de Gilet – Kike Soriano Gómez – Cronista Oficial de Gilet

Personatges de Gilet (I) – El pare José Melchor Martí

3 minutos de lectura

El carrer del que avui anem a parlar es tracta del carrer dedicat al pare franciscà José Melchor Martí.

Dit carrer es troba a la part alta del poble. Es continuació del Carrer de la Morera i de la Plaça Francisco Gil Campos en direcció al carrer del pare Gil Sendra. Originàriament, el nom d´aquest carrer era el Carrer Alt o Carrer Ample. Era l’últim carrer en direcció les baronies de Albalat de Segart i Estivella. Aquest carrer es va originar amb la expansió del poble al segle XVIII on varen arribar noves famílies a la població de Gilet.

L´antic Carrer Alt va canviar la seua denominació als anys 20 del segle XX pel de Carrer del Pare José Melchor. En eixa època es va modificar la denominació de la majoria dels carrers del poble, arran de la festivitat del centenari de l´arribada de la Verge de l´Estrel.la a Gilet que es va celebrar l´any 1920. José Melchor Martí era fill del poble i molt influent al mateix. Aquest carrer únicament a variat el seu nom durant la República amb el nom de Carrer de García Hernández. Al acabar la guerra civil se li va tornar al nom de Pare José Melchor. José Melchor va nàixer l´any 1788 al si d´una família terratinent de Gilet. Els seus pares eren Vicent Melchor Martínez natural de Gilet i Rosa Martí Torres d´Albalat. Era el segon de tres germans: Vicent i Miguel. Es recordarà per ostentar el hàbit de pare franciscà.

Els Melchor-Martí foren presents al fi de la societat feudal i protagonistes de la revolució liberal. El seu germà Miguel Melchor Martí va participar a la primera Junta de Veïns i Terratinents l´any 1826 on mantingueren una llarga lluita per apropiar-se de les terres propietat de la marquesa de Llansol, Maria Teresa Llansol de Romaní i Castellví, qui fou senyora de la Baronia de Gilet. El pare José Melchor Marti, va iniciar els seus estudis a València per formar-se com a teòleg. Posteriorment es va traslladar per continuar la seua formació al Convent Francisca de Chelva, a la comarca de Los Serranos. Durant la seua estància fou Guàrdia del Convent durant molts anys.

Passada una llarga etapa de la seua vida a Chelva, la Desamortització promoguda pel president del Consell de Ministres Juan Álvarez Mendizábal el 1836, va tindre unes conseqüències molt importants i negatives pel Convent, el qual es va tancar el mateix any de 1836. El pare José Melchor va decidir tornar al seu poble natal per donar fi a la seua vida com franciscà quan tenia 48 anys. Una vegada establert a Gilet a casa del seu Germà Miguel, va conèixer de primera ma la gran devoció que havia creat l´aparició d´un llenç de la Verge de l´Estrel.la a Gilet a l´any 1820 per un trasllat d’objectes religiosos des de la cartoixa de Vall de Crist qui fou també desamortitzada i estava situada al terme d´Altura. José Melchor va dedicar molts missals i sermons. El giletans davant la seua arribada, tots volien a José com a capellà del poble. Molts a l´hora dels seus testaments, volien que José Melchor estigués present al funerari i regira el missal.

Tal era la devoció dels giletans per la verge de l´estrel.la que inclús mes d´un veí afirmava miracles produïts per la mare de Deu. Així doncs, el pare José Melchor va compondre els Gojos dedicats a la Verge de l´Estrel.la. Els Gojos molt populars a la localitat de Gilet, varen formar part del folklore cultural a les cerimònies religioses. El seu germà, Miguel, moria l´any 1854 per una greu malaltia. José ja no va poder superar eixe vuit a la seua vida. Poc temps desprès, a l´any 1855, moria als 67 anys.

A l´hora de la seua mort, tot el poble es va commocionar. Varen perdre una persona que independentment de la seua vida dedicada a Deu i la seua Ordre, sempre va tindre el seu poble al cor.

Per tots el giletans, José Melchor era declarat ni mes ni menys que com a sant. Un fragment dels gojos que va composar sonen de la següent manera: Sois de Gilet brillante aurora, Nuestra estrella matutina, sed constante protectora de Gilet, madre divina.

Kike Soriano Gómez

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Copyright © Todos los derechos reservados. | Newsphere por AF themes.

This site is protected by wp-copyrightpro.com