17 mayo, 2022

Lo Lloch de Xilet

Portal de Historia de Gilet – Kike Soriano Gómez – Cronista Oficial de Gilet

Històries de Gilet (II) – Volem que torne el Metge

3 minutos de lectura
 Señor alcalde.
Los que suscriben mayores de edad y vecinos todos de esta villa de Gilet entre los cuales figura el facultativo don Manuel Cerrada Peñalba a usted acuden y muy respetuosamente exponen:
Que en veinticinco de abril del año 1927, lo corporación municipal de esta propia villa, y después del previo consenso, tomó el acuerdo de nombrar Médico titular de la villa de Gilet al sanitario don José Rausell Queralt.

Així comença la carta escrita al senyor alcalde de Gilet Joaquín Alpuente Obrer el 15 de juliol de 1930. El motiu de dita carta va ser la substitució del metge del poble Manuel Cerrada Peñalba que ho era des de l’any 1914 pel metge de Quartell José Rausell. Manuel, que tènia 27 anys quan arribà al poble de Gilet, era natural de Castillejo de Robledo (Sòria) .Durant el seu període exercint com a metge titular es va fer valedor de tal suport popular que es guanyà la confiança a pesar de la seua jove carrera.

L’any 1927 es va traure a concurs la plaça de metge a Gilet. Es presentaren quatre candidats: Bonaventura Alvarez Duque, Evaristo Millón Quiñones, José Rausell Queralt i Manuel Cerrada Peñalba qui no va dubtar lluitar pel seu lloc de treball.

Els dos primers candidats només van presentar la sol·licitud sense acompanyar altres documents que els acreditaren mèrits. El senyor Manuel va presentar tota documentació favorable i les seues aportacions sent metge de Gilet. José Rausell Queralt, natural de Quartell va presentar acreditació d’exercici de professió en localitats com Llanera de Ranes i Torrella. Encara que el senyor Manuel Cerrada només d’acreditar la seua experiència en el poble li era vàlid per a la seua reincorporació, es va aprovar en ple nomenar metge a José Rausell, amb cinc vots a favor i dos en contra.

El poble majoritàriament en contra de la destitució del jove metge de la localitat, es van reunir com a mostra de suport a casa del doctor Manuel Cerrada situada al carrer Sant Miquel número 14. Van aconseguir una replega de fins a 124 signatures dels caps de família en suport i retorn de les seues activitats com a metge.

Els veïns de la localitat van mostrar el seu agraïment a eixos 13 anys en què Manuel va estar exercint com a metge sense cap interrupció, prestant qualsevol classe d’auxilis en epidèmies i en catàstrofes. Estos tres anys d’amargor per al senyor Manuel van ser sinó fruit de confrontacions entre els alcaldes Vicente Llopis Bleda i Ramón Michavila Durá els quals van ser favorables a la incorporació de José Rausell com a metge del poble.

Este gest de democràcia fa de Gilet un símbol d’unió quan realment veu ocasió de lluitar per ideals. Una época on no hi havia encara democràcia (Penseu que estem als anys de la Dictadura de Primo de Rivera). Esta historia ens demostra que els giletans si volem, ho fem.

Kike Soriano Gómez

firmas
Replega de Signatures del veïns

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Copyright © Todos los derechos reservados. | Newsphere por AF themes.

This site is protected by wp-copyrightpro.com