17 mayo, 2022

Lo Lloch de Xilet

Portal de Historia de Gilet – Kike Soriano Gómez – Cronista Oficial de Gilet

Personatges de Gilet (V) – El XIII Maestre de Montesa

2 minutos de lectura

L’Orde de Montesa fou un orde militar fundat el segle XIV. Fundat pel rei Jaume II el Just, qui els va cedir el castell de Montesa, enclavat en territori valencià, frontera amb els sarraïns d’aquella part i aprovat pel papa Joan XXII el 10 de juny de 1317.

Eren propietaris de la zona nomenada El Maestrat, comarca que s’estén pel nord del Regne de València i part del d’Aragó. El nom de Maestrat deriva del terme maestre, ja que aquests territoris es trobaven sota la jurisdicció del Gran mestre dels ordes militars del Temple, Sant Joan i Montesa que regiren successivament este territori.

El Maestre numero tretze va ser Francesc Llansol de Romaní i Eixarch, fill de Manuel Llansol de Romani i Mompalau, segon Baró de Gilet i de Beatriu Eixarch de la casa dels marquesos de Benavites. Va nàixer sobre 1465. Els Llansol en aquella època emparentaren amb els Borja. Son germà Lluis es va casar amb una cosina Ángela de Borja neboda del Papa Alexandre VI (Roderic Llançol i de Borja).

Francesc va ser nomenat Maestre el 17 de juliol de l’any 1537. Va ser un maestre molt reformista. Va gastar quasi totes les seues rentes en obres al Castell del poble de Montesa i al Palau del Temple a la ciutat de Valencia. Fruit de la seua època fon també l’Altar Major al convent del castell.

aerea
Vista aèria del Castell de Montesa

El Castell de Montesa es va enfonsar com a conseqüència d’un terratrèmol del 23 de març de 1748.

Francesc residia al Palau de l’Orde quan li va sorprendre una febra molt forta. Va morir el 12 de març de 1544. Vestigis de la seua època coma maestre queden la seua sepultura al Palau del Temple i la porta de la seua habitació al castell de Montesa que es troba actualment al Palau de la Generalitat.

fotospropias20160505161626-15_g fotospropias20160505161633-16_g

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Copyright © Todos los derechos reservados. | Newsphere por AF themes.

This site is protected by wp-copyrightpro.com