27 junio, 2022

Lo Lloch de Xilet

Portal de Historia de Gilet – Kike Soriano Gómez – Cronista Oficial de Gilet

El barranc de la Maladitxa: origen i llegenda.

2 minutos de lectura

Per què el Barranc més simbòlics dels giletans es diu de la Maladitxa? Ve de la combinació de paraules Mala i “Dicha” (Dita: circumstància o succés). Si combinem estes paraules, no precedix res bo.

I es que per l’any de 1524 la població civil estava enfrontada entre moriscos i cristians, perquè obligaren als primers a batejar-se i prendre un nom cristià, a banda de negar-los les seues costums i usos. El 1547 el famós pirata turc Barbarroja, que assolava les costes valencianes, va enviar huit galeres de pirates argelins a la costa de Morvedre. Dos cents tripulants desembarcaren de nit. Aliats amb els moriscos de la comarca com a venjança, varen ser guiats per un veí morisc de Gilet, arribaren al terme i pel barranc que mor al riu Palància i puja fins el convent de Sant Esperit, s’aventuraren fins arribar al mateix convent. Saquejaren totes les relíquies i mercaderies de valor portant-se alguns frares com a presos. Tornaren pel mateix barranc fins arribar a Morvedre on els veïns, els donaren batuda i pogueren recuperar al frares presos i fins i tot el botí robat.

Avisat el governador de València que llavors era Joan de Vilarrassa, els va sorprendre fugint a la costa i atrapats gran part d’ells, després de confessar l’autoria i còmplice de tal expedició, els torturaren fins la mort.  

Per tot el que va passar aquell any, als veïns de Gilet, com a represàlia, el 1563 els prohibiren portar tot tipo d’armes i aquell barranc protagonista del succés començà a dir-se fins als nostres dies el barranc de la mala dita, del mal succés, de la Maladitxa.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Copyright © Todos los derechos reservados. | Newsphere por AF themes.

This site is protected by wp-copyrightpro.com